Javai – vitamino D šaltinis

Didžiąją dienos raciono dalį turėtų sudaryti grūdinės kultūros, ir javai yra vieni seniausių lietuvių pragyvenimo šaltinių. Skiriamos dvi javų rūšys – tai vasariniai ir žieminiai. Dažniausiai yra pasirenkamos vasarinės javų rūšys – tai miežiai, žirniai, avižos. Kviečiai ir rugiai ir laikomi populiariausiomis žieminių javų rūšimis. Javų ūkiai visame pasaulyje užima net pusę ariamos žemės ploto, tad tai yra tikrai labai svarbi žemdirbystės šaka. Tai galėjo nulemti kelios priežastys:žemdirbiams yra taikomos įvairios paramos, didėja javų paklausa, modernėjanti technika leidžia greičiau apdirbti žemę, ir t.t. Priežasčių, kodėl javų žemės ūkis tampa vis populiaresnis, yra tikrai nemažai, tad nieko nuostabaus, kad ūkininkai vis dažniau nusprendžia rinktis būtent javų auginimą.

JavaiSeniau dažniausiai buvo sodinami kviečiai, tačiau šiandien juos vis dažniau pakeičia grikiai ar kukurūzai, kurie anksčiau nebuvo labai vertinami. Ūkininkai gana dažnai renkasi sėjomainą: kasmet tuose pačiuose laukuose yra auginamos vis kitos grūdinės kultūros, kurios užtikrina didesnę įvairovę. Užauginti javai vėliau būna apdirbami, ir kas turi būti atliekama, tai priklauso nuo konkrečios javų grupės. Pirmiausia yra svarbu tai, kad derlius būtų tinkamai nuimamas. Tuo atveju, jei derlius yra nuimamas netinkama technika, ar tai yra atliekama smelkiant lietui, gali būti sugadinama derliaus dalis, o to visada norėtųsi išvengti. Visada yra svarbu tai, kad būtų pasirenkama tikrai tinkama javų surinkimo technika ir būtų užtikrinamas tinkamas tolimesnis javų apdorojimas – tik tokiu atveju galima tikėtis pačių geriausių rezultatų.

Priklausomai nuo to, kokia yra javų rūšis, po jų surinkimo laukia kiti žingsniai – javų valymas, džiovinimas, sandėliavimas. Jei yra pritaikoma tinkama apdorojimo technika, galima daug greičiau paruošti didelį kiekį javų. Visi darbai gali būti atliekami daug greičiau ir dar kokybiškiau, tad javai greitai bus paruošiami vartojimui. Tma tikrais atvejais yra nusprendžiama kreiptis į specialistus, kurie reikalingus darbus gali atlikti naudodami nuosavą techniką, tad ir rezultatai gali būti dar geresni.

Javų nauda organizmui yra tikrai labai didelė. Vienas didžiausių sų privalumų – tai vitaminas D, kurio gausu avižose, miežiuose ir kukurūzuose. Jei žmogaus organizmui trūksta šio vitamino, silpnėja kaulai, gali imti gelsti dantys, jaučiamas nuovargis, ir t.t. Vitamino D labai svarbu gauti su maistu tokiu metų laiku, kada saulės spinduliai pasirodo pakankamai retai. Vitamino D natūraliai yra gaunama iš saulės šviesos, tačiau taip pat jo galima gauti ir su maistu.

Vitaminas D yra vienas svarbiausių, kurie gali užtikrinti pakankamą energijos kiekį ir puikią nuotaiką. Medikų teigimu, mūsų šalies gyventojams dažnai trūksta šio vitamino, tad svarbu pasirūpinti, kad jo būtų gaunama su maistu. Šiandien yra galimybė pasirinkti ir tokius maisto papildus, kurie užtikrintų pakankamą šio vitamino kiekį, tačiau visada yra svarbu laikytis rekomendacijų ir neviršyti nustatytos dienos normos kiekio. Vitamino perdozavimas, kaip ir jo trūkumas, organizmui gali būti žalingas, tad to visada svarbu išvengti.

Jei svarstote, ką būtų galima pasėti turimame žemės plote, javai visada gali būti puikia pasirinkimo galimybe, nes šiandien technika ir įvairių įmonių teikiamos paslaugos tikrai gali padėti užtikrinti, kad viskas vyks kur kas paprasčiau. Įsitikinsite patys, kad javų auginimas gali būti ne toks sudėtingas, kaip kartais yra manoma, tad tokia pasirinkimo galimybė puikiai pasiteisins dažnais atvejais, ir net tada, jei manote, kad tai atims daug laiko, galėsite kreiptis į specialistus, kurie reikalingus darbus galės atlikti už jus.

Jonas

Jonas paskelbė 66 publikacijas

Įrašų navigacija


Parašykite komentarą

Jūsų el. pašto adresas nebus skelbiamas. Privalomi laukeliai pažymėti simboliu *

Jūs galite naudoti šiuos HTML tag'us:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>